Сыныптан тыс сабақ: Емдік сусындар » Сш Исмаилова
Жамбыл облысы әкімдігінің білім басқармасы
жамбыл ауданы білім бөлімінің
«Әзімбек Ысмайылұлы атындағы орта мектебі»
коммуналдық мемлекеттік мекемесі
Қабылдау бөлімі:
+7(72633) 4-10-42
Есепші бөлімі:
+7(72633) 4-10-42
Нашар көрушілер
нұсқасы
» » Сыныптан тыс сабақ: Емдік сусындар
06
март
2018

Сыныптан тыс сабақ: Емдік сусындар

2 «Ә» сыныбы 
Тәрбие сағаты 
Сейдалиева Ақнұр 
Тақырыбы:Қазақ халқының емдік сусындары. 

Мақсаты:Оқушыларға қазақ халқының емдік сусындары туралы мағлұмат беру, Туған жерге деген сүйіспеншілікке баулу. 

Түрі : сыныптан тыс ашық сабақ 

Барысы: Ұйымдастыру бөлімі 

Кіріспе. 

Мал және одан алынатын өнімдер қазақтың басты байлық қоры. Соның ішінде ұлт тағамдарының негізгі көзі болып табылатын сүттің орны бір бөлек. Сүт тағамдарын халық бір сөзбен ақ деп атайды. Сүт тағамдары денсаулыққа да пайдалы және қоректік қасиеті де мол.Сауын малдан, яғни жылқыда-биеден, түйеден-інгеннен, сиырдан, қой-ешкіде-саулықтан алынатын сүтті және оның қымыз, шұбат, айран, қатық сияқты өнімдерін бір сөзбен «сусын » деп атайды. Сүт және одан алынатын тағамдардың сапасы да, құнары да, нәрі де, өте жоғары болады. Емдік сусындардың қоректік қасиеті мол, әрі денсаулыққа пайдалы. Сүттен қымыз, шұбат, қатық, май, ірімшік, құрт, сүзбе, қаймақ, айран,уыз сияқты тағамдар жасаған. Бүгін сіздермен халқымыздың ұлттық сусындары жайлы қысқаша ақпаратпен бөлісеміз. 

Қазіргі сусындар-кока кола, пепси, спрайт, фанта т.б. сусындардың адам ағзасына зияны туралы айту. 

Балаларға арналған 5 зиянды сусын

 Сүтті коктейль , газдалған сусын, Шырын , кофе, шәй 

Газдалған сусынның құрамында қанттың шектен тыс мөлшері, және химиялық заттар (бояғыш заттар, консерванттар, т.б.) мол кездеседі.
 <!-- [if !supportLineBreakNewLine] -->
 <!-- [endif] --> 
 

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

Қымыз 

Ешқандай сусын қымызбен тең келе алмайды. Құрамында дәрумендер, майлар, белоктар бай, ол талай ауруды емдеп қана қоймайды, олардың алдын да алады. Қымыз ас қорытуды жақсартады, қауіпті ісікті болдырмайды. 

Бие сүтінен ашытылады. Оның алғашқы ашытқысын «қымыздың қоры» деп атайды. Кей жерлерде мұны бие сүтіне сүр қазының қабырғасын, жылқының ашыған сүр жамбасының жұлынды сүйегін не малта салып немесе ашыған тары көженің суын қосып, бөлек ашытады. Сосын сабадағы қорды сарықпай, биенің жылы сүтін саумалдап, жаңғыртып отырады. Жаңа сүт құйған сайын 20-30 минуттан піседі, жаңа сүтпен қорды араластырып, ірімтігін жазады, ашуын басып отырады. Қымызды көп сапырғанда оған таза ауа (оттегі, азон, т.б.) көп сіңеді. Қымыз бір тәулікте ашуы жетіп, сапыруға жарап қалады. 

Қымыз тәрізді табиғи құдіретті сусынмен былай да емдейді: қымызды алғашқыда тәулігіне 6 рет 100 грамнан (қатты науқасқа 50 гр.), кейін 250 грамға дейін береді де, ағза қымыз ішуге үйренген соң оның мөлшерін 2-3 литрге дейін көбейтеді. Қымызды тамақтың алдында 1-1,5 сағат бұрын ішеді. Жатар алдында ішпейді. Жоғарыдағы ем сырқатпен әлсіреген, жүдеген, қаны азайған, туберкулезге шалдыққандарға шипалы. 

  

Шұбат 

Түйенің сүтін ашытып жасайды, қышқыл дәмді. Оның әзірлеу тәсілі қымыз ашытуға ұқсас. Шұбатты тағам ретінде үнемі ішіп жүретіндер өкпе ауруына өте сирек ұшырайды. Дәрігерлер өкпесі, асқазаны, ішегі ауыратындарға шұбат ішуді ұсынады. Өйткені, шұбат асқазанның секреторлық қызметін жақсартады, қышқылдылығын көтереді, дәрі-дәрмектердің емдік қасиетін арттырады, адамның дертке қарсы күресу қабілетін күшейтеді. 

Шұбатты ашыту: жаңа сауылған түйе сүтін сүзеді, 30-35 градусқа дейін салқындатады, сосын емен бөшкеге құяды, өндірістік ашытқы қосады; қоспаны піспекпен 

  

Айран 

Сүт те бар элементтер айранда да бар. Сондай-ақ, айранда ағзадағы зат алмасу жүйесін жылдамдатады. Артық салмақтан арылуды көздейтін жандар күніне 1 стакан айран ішсе, діттеген мақсатына жете алады.Әсіресе, айранды кешкі уақытта ішкен пайдалы.
 Қазақтың ұлттық сусындарының (айран, қымыз, сүт, шұбат) адам денсаулығына тигізетін пайдасы орасан зор. 

  

Қатық 

Көбінесе қойдың, ешкі мен сиырдың қаймағы алынбаған сүтінен ұйытқан аса қою айран. Оны әзірлеу әдісі былай: піскен сүт қан жылым дәрежесіне дейін салқындатылады да, бұрынғы айраннан ұйытқы құйып (бір шелекке бір кесе) араластырады, одан кейін бетін қымтап жауып қояды. Ұйыған уақытта қатықтың бетін (жазда 2-3 сағат, күзге таман салқын түскен кезде 3-4 сағатта) ашып, біраз салқындатады. Жақсы ұйыған қатыққа шанышқан қасық тік тұрады. Оның қатық аталуы да осыдан. Ал бабына келмеген қатық қатық саналмайды. Аспазға сын қойылады. Қатықты сол күйінде ішеді. Бұл - қарын аштырмайтын өте жұғымды әрі сіңімді тағам. 

  

Шалап 

Айранға суық су қосып сапырып, шөлдегенде ішетін сусын. Айран-шалап деп кейде жалпы ақты да атаған. 

  

  

Қымыран 

Қымыран — сүттен ашытылып жасалған сұйық тамақ — айранның бір түрі немесе түйенің шұбаты мен сиыр сүтінің араласы. Ғылыми дәйектерге жүгінсек, қазақтың қымыраны әлемнің шөлін қандыруға қауқарлы, халықаралық нарықта бәсекеге бәс тігуге қабілетті, сондай-ақ талай дертке дауа болар қасиеттері де баршылық. 

  

  

  

  

  

  


 <!-- [if !supportLineBreakNewLine] -->
 <!-- [endif] --> 
 

Прокомментировать
  • bowtiesmilelaughingblushsmileyrelaxedsmirk
    heart_eyeskissing_heartkissing_closed_eyesflushedrelievedsatisfiedgrin
    winkstuck_out_tongue_winking_eyestuck_out_tongue_closed_eyesgrinningkissingstuck_out_tonguesleeping
    worriedfrowninganguishedopen_mouthgrimacingconfusedhushed
    expressionlessunamusedsweat_smilesweatdisappointed_relievedwearypensive
    disappointedconfoundedfearfulcold_sweatperseverecrysob
    joyastonishedscreamtired_faceangryragetriumph
    sleepyyummasksunglassesdizzy_faceimpsmiling_imp
    neutral_faceno_mouthinnocent
Введите код с картинки:* Кликните на изображение чтобы обновить код, если он неразборчив
Gaston
3 августа 2022 19:11
It's difficult to find educated people about this subject, but
you sound like you know what you're talking about! Thanks

My webpage - русские ссылки
Marta
28 августа 2022 00:41
Для уже работающих бухгалтеров будет не лишним освежить в своей памяти и знакомиться с
последними требованиями по составлению годовых отчетов, которые включают
в себя:
- составлению рабочих таблиц бухгалтера;
- определение результата хозяйственной деятельности;
- заполнение всех форм годового отчёта;
- расчёт отложенного налогового обязательства;
- последующий экономический анализ годового отчёта...

Также, вы сможете найти
курс бухгалтерского учета онлайн на специализированных сайтах в
сети интернет, набрав соответствующие запросы в поиске.
Информация может быть представлена в качестве видеоуроков, что
намного облегчит процесс её восприятия.

Частным коммерсантам полезно будет больше узнать
об упрощенной системы налогообложения (УСН) и уплате налогов на доходы физических лиц (НДФЛ).


Не будет лишним ближе ознакомиться с бухгалтерской наукой даже руководителям организаций.

Техники массажа и их преимущества.

Тайский массаж, точечный массаж, массаж камнями и рефлексотерапия - это некоторые
из существующих на сегодняшний день техник массажа.


И, так как они многообразны и многочисленны, то основными и чаще всего используемыми можно назвать: лечебный, косметический, спортивный и гигиенический массажи.


Лечебный массаж - это методика, вернее комплекс приемов, направленных на восстановление организма после перенесенных травм и болезней.

Он является как самостоятельным, так
и вспомогательным средством терапии.
Пространное применение лечебный массаж имеет в реабилитационной и спортивной
медицине. Проводиться данная процедура может и вручную и при помощи индивидуальных аппаратных методик.

Самым важным преимуществом лечебного массажа является то,
что ему под силу: восстановление подвижности суставов; нормализация обмена веществ;
борьба с ожирением.
С лечебным массажем лучше обратиться в казани
мануальный терапевт
специалисту
данного профиля массажа.
Косметический массаж направлен на выравнивание и устранение недостатков на открытых частях
кожи человека. А, именно: лицо и шея, волосистый участок головы,
кисти рук. В комплексный прием мер по уходу за кожей входят:
правильный общий массаж; антицеллюлитный
массаж; антистрессовый массаж;
гемолимфодренаж (массаж лица); гидромассаж
(массаж с использованием равномерных струй
воды). Все это SPA - процедуры, систематическое применение которых замедляет старение кожи,
позволяет ощущать и выглядеть моложе своих лет.
Debbra
30 августа 2022 13:12
Свадьба – радостное и самое волнительное событие в жизни пары.
После того как мужчина сделал предложение, начинается волнительное время – время подготовки к свадьбе.
Столько всего нужно сделать.
Как все успеть и ничего не упустить?

Некоторые прибегают к помощи свадебного организатора.
Но его услуги стоят довольно дорого,
а в преддверии свадьбы лишних денег нет.
Возможно попробовать организовать
церемонию самостоятельно, это не
так уж и сложно. А как это сделать, рассказано в данной статье.

Как организовать свадьбу?

- Заявление. Первое, что вам нужно сделать – это подать заявление в ЗАГС.
Причем, если свадьбу вы желаете сыграть летом, то
посетить ЗАГС нужно как можно раньше.
В свадебный сезон очень трудно попасть на конкретную дату.

- Ресторан. После того как дата и время торжества будут известны,
отправляйтесь на поиски банкетного зала.
Сейчас выбор огромный. Хотите великолепно отметить
событие? Выбирайте корпоратив в
ресторане

А если скромно, то кафе или столовую.
Летом возможно уехать за город, арендовать большую беседку или поставить свой
шатер.
- Пригласительные. Составьте список гостей, которых желаете видеть на своей свадьбе.

Причем, не стоит звать всех
знакомых своих родителей
и соседей. Пусть на торжестве будут
самые близкие люди. Затем в типографии закажите именные пригласительные и отправьте всем приглашенным.
Да, сейчас часто посылают их
в электронном виде. Но, поверьте, получить напечатанные пригласительное гораздо приятнее.

- Кольца. Кольца вы можете приобрести в магазине или сделать на
заказ с именной гравировкой.
Раньше считалось, что кольца у мужа и жены должны быть
одинаковыми. Однако сейчас
все изменилось. Часто девушки выбирают кольца с камнями, а мужчины лаконичные простые варианты.